Groepsfoto’s: Zes tips voor elke bruiloft

Tips Groepsfoto's Bruiloft

Groepsfoto’s: Zes tips voor elke bruiloft

Op vrijwel elke bruiloft maak ik ze: Groepsfoto’s! Een grote foto met alle daggasten, foto’s van het bruidspaar met de ouders, het bruidspaar met vrienden, enzovoort. Groepsfoto’s kunnen super waardevol zijn, het is later een gemakkelijke manier om terug te kijken wie er allemaal waren, en hoe mooi iedereen gekleed was!

Toch merk ik op veel bruiloften dat het maken van de groepsfoto’s niet zo heel soepel verloopt. Daarom in deze blog een aantal tips om het maken van groepsfoto’s te vergemakkelijken!

1. Plan de groepsfoto’s op een handig moment

Het is slim om de groepsfoto’s te maken op het moment dat alle gasten bij elkaar zijn. Een goed voorbeeld daarvan is net na de ceremonie. Je loopt dan het gemeentehuis (of elke andere plek waar jullie getrouwd zijn) uit, en na de eventuele rijst-gooi-sessie kunnen we direct de groepsfoto’s maken. Alle gasten staan bij elkaar, we hoeven op niemand te wachten, gaan met die banaan!
Iets relaxter is het meestal om het tijdens de borrel of na het aansnijden van de taart te doen. Jullie gasten zitten dan minder in een rush, iedereen is ontspannen, en dat komt de foto’s ten goede.

2. Zorg voor een duidelijke lijst

Aan al mijn bruidsparen vraag ik van tevoren om een lijst te maken met de foto’s die ze willen. Dat zorgt ervoor dat je achteraf geen foto’s mist die je wel graag had willen hebben, en het zorgt er ook voor dat we de foto’s sneller kunnen nemen.

Tips Groepsfotos Huwelijk

3. Kleine kinderen en ouderen eerst

Meestal begin ik met een groepsfoto van het gehele gezelschap, waarna we direct doorgaan met de foto’s van kleine kinderen en ouderen.
Doorgaans vinden kinderen de groepsfoto maar heel even interessant. Daarna zijn ze afgeleid, zitten ze ondertussen alweer op de schommel, en hebben ze eigenlijk al geen zin meer om op de foto te gaan. Het duurt dan even voordat we verder kunnen, waardoor het gehele gezelschap moet wachten. Door de foto’s met de kinderen direct na de grote groepsfoto te maken, kunnen ze daarna direct lekker gaan schommelen, en hoeven we verder niet meer te wachten.
Voor veel ouderen geldt hetzelfde. Niet omdat ze ook op de schommel willen, maar gewoon omdat ze niet te lang kunnen staan.

4. Zet je ceremoniemeester aan het werk

Als fotograaf ken ik meestal niet jullie vrienden en familie. Als ik een lijst krijg met namen, dan weet ik dus niet wie het zijn. Ik kan dan heel hard gaan roepen wie de volgende zijn die op de foto gaan, maar heel handig is dat niet.
De ceremoniemeester kent vaak wel jullie vrienden en familie. Geef hem/haar de taak om de groepsfoto’s te begeleiden. Het is voor mij handig als iedereen voor de volgende foto al klaar staat, als ik nog met de voorgaande foto bezig ben. Op die manier kan ik iedereen goed positioneren, en dan hoeft het ook allemaal niet te lang te duren.

Tips groepsfotos trouwerij

5. Houd de lijst kort

Misschien wel de belangrijkste tip. Bij sommige bruiloften krijg ik lijsten van twee A4’tjes, met daarop tientallen verschillende opstellingen die nauwelijks van elkaar verschillen:
– Bruidspaar met Joost en Sophie
– Bruidegom met Joost en Sophie
– Bruidegom met Joost
– Bruid met Joost en Sophie
– Bruid met Sophie
– Bruidspaar met Joost, Sophie en kinderen
– Bruidspaar met alleen kinderen

Op deze manier kun je een heel boek vullen met mogelijke opstellingen. Veel handiger zou het zijn om het gewoon kort te houden:

– Bruidspaar met Joost, Sophie en kinderen

Nu staat iedereen op de foto, je mist niemand. De overige zes opstellingen komen toch niet in het album en worden waarschijnlijk ook nergens aan de muur gehangen.

6. Plan voldoende tijd in

Eigenlijk kunnen we twee dingen doen. Of we maken alle groepsfoto’s na elkaar aan de lopende band, of we doen met elke groep iets creatiefs waardoor alle groepsfoto’s van elkaar verschillen. Die laatste optie, die kost best wel veel tijd. Maken we de groepsfoto’s in een park, dan wisselen we bijvoorbeeld vaak naar een andere locatie. Zorg er dan voor dat je genoeg tijd plant.

Ik vind het ook prima om aan de lopende band de groepsfoto’s te maken. Ze zijn dan wat minder creatief, maar dat betekent wel dat ik weer sneller aan de slag kan om de rest van de dag op mijn sfeervolle manier vast te leggen, en ik denk dat daar mijn kracht ligt! Ik zou niet graag een uniek momentje missen, doordat ik nog met de groepsfoto’s bezig was.

Gaan jullie binnenkort ook trouwen, dan hoop ik dat je wat aan deze tips hebt!

P.S. De aanvragen voor volgend voorjaar gaan erg hard! Gaan jullie trouwen in Mei of Juni volgend jaar, neem dan snel contact op, want ik ben bang dat ik jullie datum anders al geboekt heb!

Tips Groepsfoto's Bruiloft

No Comments

Leave a Comment